Hajpakolások

2021-05-30 17:52 |

Érdemes az olajokat hajpakolásként is használni, táplálni, fényesíteni a hajszálakat velük.

Az olaj alapú hajpakolások fényesebbé, hidratáltabbá teszik a tincseket és helyreállítják a sérült hajszálak szerkezetét. Én az ég világon már mindent rákentem a hajamra, és még annál is több ötletet lehet látni az interneten böngészve. Tojás, tej, avokádó, banán, gerincvelő, olívaolaj, zöld tea, élesztő és még a végtelenségig sorolhatnám. Ezeknek mindegyike másra jó és mindenki megtalálja a hajtípusának megfelelő pakolást. Valaki a hajpakolásra esküszik, míg mások a csak a hajvégekre tesznek olajat. Egyes hajtípusoknál muszáj kimosni az olajat a hajból, másoknál mosás után vagy közben kell olajos termékeket alkalmazni. Van akinél egyáltalán nem válnak be ezek a praktikák.

Így most inkább az egyes olajoknak a hajra gyakorolt hatását fogom leírni, illetve, hogy melyiket mikor és hogyan érdemes használni.

Mogyoróolaj, dióolaj, mákolaj: Ezek az olajok E-vitaminban és linolsavban is gazdagok, így táplálják a fejbőrt és a hajvégeket is. Emellett flavonoid és antioxidáns tartalmuk miatt fényvédő hatásuk is van a fejbőrbe masszírozva. Antibakteriális hatásuk is ismert. A mogyoróolaj hajmosás előtt alkalmazva fényessé és hidratálttá teszi a festett hajat. Sok festett hajra való termék is mogyoróolajat tartalmaz.

Lenmagolaj: A haj erősebb lehet tőle és gyorsabban nőhet. A benne található omega3 zsírsav segít a korpa ellen és serkenti a hajszálak növekedését.

Szőlőmagolaj: Hidratálja a fejbőrt, serkenti a vérkeringést és a hajnövekedést véd a száraz fejbőr okozta korpa ellen. Vannak akik azt állítják, hogy a kopaszodás ellen is jó, de ezt az információt némi fenntartással kezelném. (Azért, aki ezt meg tudja erősíteni, az ne tartsa magában 😉) Használható hajpakolásként, formázásra, hővédelemre.

Kókuszolaj: A kókuszolaj is rendelkezik a korábban említett jó hatásokkal, napvédőként, korpa ellen lehet alkalmazni és segít megelőzni a töredezést és a kiszáradást.

Habár a fent említett olajok (a kókuszolaj kivételével) sokkal könnyedebbek az olívaolajnál, nagy mennyiségben nehéz lehet kimosni a hajból. Erre ettől függetlenül rá kell szánni az időt, mert különben ragacsos marad a végeredmény vagy nagyon hamar újra moshatjuk a hajunkat. Azért, hogy gyorsabbá és egyszerűbbé váljon  a folyamat én mézet szoktam alkalmazni. Az olaj és egyéb összetevők mellé egy kevés mézet is teszek a pakolásba és azt is rajta hagyom, vagy pedig a mosáskor első sampon kör helyett csak mézet használok. Ezt utána kiöblítem és jöhet a samponozás. Bármilyen meglepő, a méz amellett, hogy először (nyilvánvalóan) ragacsossá teszi a hajunkat, nagyon megkönnyíti az olaj kimosását.

Végezetül azért itt egy általam használt hajpakolás receptje 😊: 1 evőkanál mogyoróolaj és lenmagolaj keveréke, 2 evőkanál görög joghurt, 1 teáskanál méz. Szükség esetén egy kicsit megmelegítem, hogy a méz feloldódjon. Min. fél órán keresztül a hajamon hagyom, de minél tovább fent van, annál jobb. Utána jöhet szokásos módon a hajmosás. Nagyon jó illatot ad a hajnak.