Olajokkal a narancsbőr ellen

2021-06-22 21:08 |

A sok praktika mellett használd az olajokat a narancsőr elleni harcban

Hamarosan itt a nyár, újra eljön a rövidnadrágok, szoknyák és nem mellesleg a bikinik időszaka. Ilyenkor egyesek számára kellemetlen lehet a narancsbőr jelenléte és hatalmas erőkkel azon vagyunk, hogy ezt eltüntessük. Azonban sajnos ez nem egyszerű dolog, nagyon sok mindentől függ a jelenléte. Lehet valaki sovány vagy teltebb, ezek a kis gödröcskék, huplik akarva-akaratlanul megjelenhetnek rajtunk, ez egyrészt genetika kérdése is. Ha egyszer kialakult, egészen kicsi az esélye, hogy teljesen el tudjuk tüntetni, azonban csökkenthetjük a jelenlétét, illetve elfedhetjük azt.

Rengeteg módszer van arra, hogy a tüneteket enyhítsük. A sok mozgás, az izomtömeg növelés, testzsír leadása, hidratálás és egészséges táplálkozás persze elengedhetetlen, ezek nélkül nem fog elhagyni minket a makacs narancsbőr, de ezek mellett külsőleg is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle.

Kávé-olaj bőrradír

Én egyébként is rendszeresen használok bőrradírt, főleg a szőrtelenítés hatására benőtt szőrszálak ellen, így hát szerettem volna ezt is (mint rengeteg minden mást) otthon elkészíteni. Olcsó, egyszerű elkészíteni, és azt teszek bele, amit szeretnék. Amire a bőrömnek szüksége van vagy éppen, amit otthon találok. mivel nincsenek benne mesterséges és ismeretlen eredetű anyagok, érzékeny bőrre is bátran alkalmazható.

Ezek a keverékek nagyon jót tesznek a bőrnek és a narancsbőr ellen is jótékony hatással vannak. Egyrészt az összetevőknek köszönhetően (erről majd később), másrészt a tünetek elfedésében segíthet az elhalt bőrsejtek eltávolítása, mivel így a bőr fényesebb lesz, és egyenletesebbnek tűnik. A bőrradírozás közbeni masszírozás önmagában is hozzájárul a bőr jobb vérellátásához és a bőrszövetek feszesítéséhez.

De miért a kávé?

A legjobb, hogy könnyen beszerezhető, kvázi a háztartási hulladékot hasznosítjuk újra, "tehát ingyen van". Csak tegyük el a keletkezett kávézaccot a következő zuhanyzásig, és élvezzük a jótékony hatásait!

a kávé koffein tartalma felpezsdíti a vérkeringést, kitágítja az ereket, így csökkenti a narancsbőr tüneteit. Ezen kívül kisimíthatja a bőrt azáltal, hogy segít eltávolítani a felesleges vizet. A kávé ezen kívül gazdag antioxidánsokban is.

A kávézacc azonban önmagában nagyon durva, kellemetlen a használata, így olajokkal, egyéb összetevőkkel lágyítsuk az állagát! Amivel keverhetjük:

Hidegen sajtolt olajok közül bármelyik használható, segít a hidratálásban, könnyen kezelhető tőle az elegy. A hidegen sajtolás során megmaradnak a magok eredeti pozitív tulajdonságai, jótékony összetételük.

Mogyoró olaj: Kozmetikai célból az egyik legértékesebb olajunk, kiváló bőrápoló-és masszázsolaj. Antibakteriális hatású, pórusösszehúzó, így a kisebb sérülések ellen is kiváló. Különösen magas E-vitamin, fitoszterin és sztearinsav tartalma miatt hidratálja és puhává varázsolja a bőrt, így száraz bőrre különösen ajánlott a használata. A sok antioxidáns miatt a bőr öregedését is lassítja, segít a ráncok kezelésében. Olajsav tartalma nagyon hasonló az olívaolajéhoz, azonban jobb illata van  és kevésbé hagy olajos érzetet a bőrön, könnyebben lemosható.

Lenmagolaj: Gyulladáscsökkentő hatása miatt érdemes használni. Száraz, ekcémás, viszkető bőrre is ajánlott. Más olajokhoz képest kevésbé hagy olajos érzést a bőr felszínén, mert könnyen beivódik.

Mákolaj: A mogyoróhoz hasonlóan magas az E-vitamin tartalma, bár kevésbé elterjedt a külsőleg való használata.

Dió olaj: Antioxidánsokban gazdag, lassítja a bőr öregedését. Könnyen száradó olaj, ez elősegíti kozmetikai felhasználását.

Szőlőmagolaj: Kozmetikai célból különösen jó hatású a száraz, érett bőr ápolására, ránctalanításra, hidratálásra.

Méz: A méznek is rengeteg jó hatása van, többek között antibakteriális, antioxidánsokban gazdag, puhítja a bőrt és segít megelőzni a ráncokat.

Elkészítés:

Egy kisebb bögrében keverem össze a hozzávalókat.

Én egy két adagos kotyogós kávéfőzőnek a zaccát szoktam felhasználni. Ebbe 2-3 evőkanál olajat teszek, mindig mást. Általában a mogyoró olaj az alap és ezt keverem valami másikkal. Ebbe jön aztán egy kiskanál méz, vagy ha túl durvának találjuk, egy kevés tej. Ahhoz, hogy a méz könnyen feloldódjon, melegíthetünk rajta egy kicsit. Adhatunk még hozzá egy kis vanília aromát az illata miatt, vagy fahéjat.

Nedves bőrre vigyük fel az elkészített bőrradírt, majd óvatos mozdulatokkal, ne túl erősen használjuk! A durvább szemek ugyanis mikrosérüléseket okozhatnak, amik azután fertőzéshez vezethetnek. Ne használjuk egy héten több mint 1-2 alkalommal!

Használat után érdemes szappannal is lemosni, hogy ne a törölközőn kössön ki az összes olaj. Az olajok miatt így is nagyon puha és hidratált lesz a bőr.