Reggeli - Palacsinta újragondolva

2021-01-31 16:46 |

Ha egy egészséges napindító édességre vágysz.

A mai rohanó világban hajlamosak vagyunk rá, hogy egy munkanap előtt addig húzzuk a felkelést, ameddig csak lehet, hogy minél több időt tölthessünk még az ágyban. Ilyenkor persze rohanás van, egy kiadós reggeli, amit ne adj' isten még el is kell készíteni, általában kimarad. Pedig nagyon fontos étkezés, nem beszélve arról, hogy mennyivel jobb kedvvel indíthatjuk a napot, ha csak 5 percet rászánunk egy finom reggelire.

Amikor megalkottam ezt a receptet, az volt a célom, hogy egy finom, gyorsan elkészíthető és egészséges ételt csináljak. Az ötletet az édesanyám által sokszor készített "lisztes tojás" adta, ami egy palacsinta szerű, ámde sós valami, tapasztalataim szerint nem sokan ismerik. A fehér liszt helyett valami mást szerettem volna használni, ami lassabban szívódik fel, így tovább eltelít és segíti az emésztést.

Összetevők:

1 tojás

3 csapott ek graham búzaliszt

1 tk méz

1 csapott tk fehérjepor

kevés fahéj

3 ek tej

Lekvár

Gyümölcsök/ magok

Ezek az összetevők egy adagra vonatkoznak.

Elkészítés:

Mivel én mindig csak egy személyre csinálom, így egy átlagos méretű bögrében szoktam összekeverni a hozzávalókat. A tojással kezdem, hogy a méretéhez viszonyítva adjam hozzá a többit. Ezután beleteszem a lisztet, a mézet, fehérjeport, és fahéjat, majd összekeverem. Mivel először a tojás kerül bele, így javaslom, hogy kézi habverővel keverjük össze a csomósodás elkerülése érdekében. A fehérjepor teljesen opcionális, én az íze kedvéért teszem bele, és hogy egy kicsit édesebb legyen, tehát mondhatni édesítőszer helyett. Bármilyen ízesített fehérjepor megteszi, de akár mézzel/barna cukorral is helyettesíthetjük.

Graham lisztet használok általában, de igazából akármelyik általunk kedvelt liszt jó. Korábban rozslisztet tettem bele, ez is bevált. Néha egy kevés lenmaglisztet is adok hozzá, hogy nagyobb legyen a rosttartalma. Ettől kicsit nehezebben kezelhető lesz a tészta, de ki kell kísérletezni, kinek hogy válik be.

Ezt egy kézi habverővel összekeverem, és csak ezután adom hozzá a tejet. A végeredmény nem egészen olyan híg, mint egy palacsintatészta, de annyira igen, hogy könnyen elterüljön a serpenyőben.

Egy meglehetősen nagy serpenyőbe egy kevés mogyoró olajat teszek és felforrósítom. A tésztát beleöntöm és teljesen eloszlatom az alján.  A mogyoró olaj nagyon kellemes ízt ad hozzá. Mindkét oldalát pár percig sütöm, hogy szépen megpiruljon.

 

Ha kész, lekvárt teszek bele, negyedbe hajtom, a tetejét gyümölcsökkel díszítem. A kedvenc töltelékem a házi eperlekvár, és van hogy ezt egy kevés áfonyalekvárral egészítem ki.